Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2010 23:05 - Кофи Анан говори в Институт “Гюлен”
Автор: smileworld Категория: Други   
Прочетен: 233 Коментари: 0 Гласове:
0



Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, който взе участие в програмата, организирана от действащия в американския град Хюстън Институт “Гюлен”, направи изказване пред елитна публика в хотел “Hyatt Regency”.

Водената от водещата на новините на FOX 26 TV Мелиса Уилсън програма, започна с приветственото слово на декана на Факултета по социални науки при Университет “Райс” проф. Ира Колби, която взе думата от името на института. След нея на трибуната застана Кофи Анан. Той разказа за проекта си, наречен “Глобалният договор” (Global Compact) и даде положителни примери от различни места в света. Кофи Анан подчерта, че Турция е осъществила много реформи, за да влезе в Европейския съюз. Той заяви, че проблемът за признаване на специален статут на Турция вместо пълноправно членство, трябва да се реши. Бившият генерален секретар на ООН изрази мнение, че заедно с Близкия изток и Афганистан, в областта, в чиито граници влизат Ирак и Сирия са налице много проблеми. По думите му в този регион държава като Турция, която е в добри отношения с всички съседни на нея страни, ще бъде полезна и в бъдеще, както и в миналото. Анан, който подчерта, че е работил с Турция не само по Кипърския въпрос, но и по теми, свързани с Ирак и Близкия изток, изтъкна, че на практика Турция винаги е демонстрирала конструктивно отношение и готовност за подкрепа.

Анан: Не може да се убиват хора в името на исляма

На въпрос с какво биха допринесли за общественото разбирателство неправителствените организации Кофи Анан отговори: “Според мен наистина е много важно да имаме институти като Институт “Гюлен”, които сплотяват хора с различни чувства и мисли и им припомнят истината, че всички ние сме пътници, които пътуваме в световния кораб. В съвременния свят личната ни сигурност и благоденствие не може да се изграждат въпреки сигурността и благоденствието на останалите хора.”

Кофи Анан каза, че съществуват малки групи, които не представляват религиите, но действат в името на религията. “Независимо дали става дума за юдаизъм, християнство или ислям, всички религии дават урок по социална етика.”, заяви той и допълни: “Как е възможно някой да убива хора в името на Аллах и да твърди, че защитава религията, след като ислямът разказва, че Аллах е милосърден!” Ексгенералният секретар на ООН изрази мнение, че някои хора искат да използват религията за лични цели.

Анан, който изтъкна, че е ангажиран с важни световни проблеми като човешките права, образование и социално подпомагане, каза, че в това отношение има паралелна връзка между техните дейности и Институт “Гюлен”. Кофи Анан отговори и на въпроси, поставени от публиката. Накрая от Институт “Гюлен” му бе подарен ръчно изтъкан килим с неговото изображение.

Уеб: горд съм, че съм част от “Движение Гюлен”

По-късно думата взе проф. Марк Уеб, ръководител на Катедрата по философия в Тексаския Технически университет и представи Гюлен в словото си. “Не познавам лично г-н Фетхуллах Гюлен. Но Иисус е казал: “По плодовете ще познаеш дървото.” Аз се вгледах в плодовете на Гюлен, за да ги опозная. И вие в настоящия момент можете да забележите тези плодове в залата.”, заяви проф. Уеб. Той изтъкна, че се чувства горд, че е част от “Движение Гюлен”.

В програмата взеха участие конгресмена от щата Тексас д-р Алма Алън, декана на Факултета по социални науки към Университет “Райс” проф. Лин Ръгсдал, сенаторите от Мисисипи Хилман Фразиер и Ханк Зубер, главният директор на Fox 26 TV Дартанян Бебел, главният директор на Управление на пристанищата в Хюстън Джеймс Едмондс, генералният консул на Норвегия Ласе Сеим, бившият посланик на САЩ в Катар Кас Унтермайер, генералният консул на Англия Пол Линч, представителят на Хюстънската Полиция Стивън Даниел, много преподаватели, генерални консули, водещи имена в света на бизнеса и представители на неправителствени организации.



Тагове:   институт,


Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: smileworld
Категория: Други
Прочетен: 6597
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031